IZVOD IZ PREGLEDA STANDARD KVALIFIKACIJE VISOKO OBRAZOVANJE
INŽENJER PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE
Minimalni elementi standarda kvalifikacije (Minimal elements of qualifications standard)
1. OSNOVNE KARAKTERISTIKE (BASIC CHARACTERISTICS)
1.1 Naziv(i) kvalifikacije (generički dio + specifični dio) (Title(s) of the qualification (Generic + Subject specific))
- Inženjer prehrambene tehnologije
1.2 Minimalni volumen (Minimal volume)
- 180 ECTS
1.3 Razina/nivo (Level)
- QF-BiH: 6
1.4 Uvjeti / načini pristupanja (Entry routes)
- Završeno četverogodišnje srednješkolsko obrazovanje
2. ISHODI UČENJA (LEARNING OUTCOMES)
2.1 Ukupni ishodi učenja (Overall learning outcomes)
- Planirati, organizovati i nadzirati rad u pogonima prehrambene industrije-tehnolog proizvodnje
- Raditi u laboratorijama za analizu hrane kao stručni saradnik
- Raditi u znanstveno-istraživačkim institutima kao stručni saradnik
- Planirati i kontrolisati sirovine i gotove proizvode kao tehnolog kvaliteta
* Nadziranje u pogonima prehrambene industrije se odnosi na male industrijske pogone
*NAPOMENA: navedene ishode učenja je potrebno dalje podjeliti u kategorija znanja, vještina i kompetencija.
2.2 Ishodi učenja (Learning outcomes)
(Grupe ishoda učenja; Minimalni ECTS; Lista ishoda učenja) (Groups of learning outcomes; Minimal ECTS; List of learning outcomes)
- SIU 1. Fundamentalne discipline; min. 50 ECTS
- Rješavati zadatke i probleme iz matematskih oblasti računskih operacija, algebre, diferencijalnih jednačina, vjerovatnoće i statistike (uključujući modeliranje i praktično dizajniranje eksperimenta)
- Interpretirati i kriticki analizirati osnovne fizičke pojave i zakone iz oblasti mehanike, elektriciteta i magnetizma, atomske fizike i osnova kvantne mehanike
- Rjesavati zadatke i probleme iz opšte, neorganske, organske, fizičke i analitičke hemije
- Kriticki objasniti funkcionisanje ćelije i njenih organela, uz sposobnost diskusije genetičkih zakonitosti i trendova u genetičkim istraživanjima
- Prezentovati i objasniti biohemijske procese uz praktičnu realizaciju osnovnih biohemijskih laboratorijskih ispitivanja
- Efektivno koristiti standardnu IT opremu, komercijalno dostupni software opšte primjene i ograničeni broj specifičnih programskih paketa
- Govoriti, čitati i pisati strani jezik najmanje na srednjem (intermediate) nivou – Pripremiti i izvesti pisane i oralno-vizuelne prezentacije
- SIU 2. Hemija i analiza hrane sa osnovama nutricionizma; min. 15 ECTS
- Uzorkovanje i izvođenje osnovnih laboratorijskih i instrumentalnih metoda analize hrane prema utvrđenim protokolima
- Kriticki analizirati hemizme i mehanizme, hemijskih, biohemijskih i fizičkih transformacija sastojaka hrane kod njene proizvodnje
- Argumentovano analizirati funkcionalna i nutritivna svojstva najvažnijih grupa sastojaka prehrambenih proizvoda
- Utvrditi fizička svojstva hrane i analizirati uzroke i procese koji su u osnovi njihovih različitih nivoa ekspresije
- Klasifikovati i funkcionalno analizirati najvažnije grupe prehrambenih aditiva
- SIU 3. Mikrobiologija i sigurnost hrane, min. 10 ECTS
- Uzorkovati, izolirati i identifikovati mikrobiološke kulture od značaja za prehrambene tehnologije i mirkobiološka kvarenja hrane primjenom znanja iz opšte i industrijske mikrobiologije
- Izraditi program održavanja adekvatne higijene modelnog i realnog pogona u prehrambenoj industriji
- Funkcionalno razlikovati elemente GMP i GHP
- Projektovati elemente HACCP plana modelnog i realnog pogona u prehrambenoj industriji – Utvrditi uzroke i posljedice najčešćih trovanja hranom
- SIU 4. Zaštita okoliša, min. 5 ECTS
- Kategorizovati zagađenja vazduha, vode i zemljišta porijeklom iz prehrambene industrije
- Identifikovati i okarakterisati najčešće polutante iz prehrambene industrije
- Elementarno projektovati sisteme zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada na različitim modelima pogona prehrambene industrije
- SIU 5. Inženjerstvo i tehnologija hrane, min. 50 ECTS
- Kritički analizirati tehnološke parametre kvaliteta osnovnih sirovina u prehrambenoj industriji
- Objasniti i dijagramima toka predstaviti najvažnije transformacione procese u proizvodnji hrane
- Analizirati strukture i osnovne elemente procesne opreme i kontrole u različitim pogonima prehrambene industrije i praktično demonstrirati mjerenja, zapisivanja, obradu i interpretaciju podataka dobijenih mjerenjima
- Klasifikovati, funcionalno razlikovati i procesno analizirati tehnologije i tehnike konzerviranja (uključujući: hlađenje, zamrzavanje, termičke obrade, dehidraciju, zračenja i hemijsku zaštitu)
- Analizirati načine pakovanja prehrambenih proizvoda, elemente njihovog označavanja i interakcije materijala za pakovanje sa hranom
- Modelirati uslove skladištenja za različite grupe prehrambenih proizvoda
- Izračunavati, rješavati probleme, simulirati i modelirati u domenima procesnog inženjerstva
- Konceptualno projektovati modele pogona u prehrambenoj industriji sa neophodnim energetskim i instalacionim okruženjima
- SIU 6. Ekonomika i menadžment, min. 5 ECTS
- Izračunavati i interpretirati mikroekonomske pokazatelje u prehrambenoj industriji
- Izraditi kalkulacije troškova proizvodnje važnijih prehrambenih proizvoda
- Organizacionim shemama i dijagramima toka modelirati sisteme upravljanja u prehrambenoj industriji
- Kriticki analizirati mehanizme i faktore tržišta prehrambenih proizvoda
- SIU 7. Praksa i studentski projekt (završni rad), min. 10 ECTS
- Kriticki analizirati organizaciju proizvodnje i tehnološkog toka u konkretnim proizvodnim uslovima (praksa se moze realizovati i u drugim sistemima (laboratorije, institucije, ugostiteljstvo itd.)
- Funkcionalno analizirati i selektirati literaturne izvore, koristiti naucne metode u obradi dobijenih rezultata istraživanja uz pisanu i oralno-vizuelnu prezentaciju projekta.
3. RELEVANTNOST (RELEVANCE)
3.1 Tržište rada (Labour market)
- Prehrambena industrija (tehnolog u proizvodnji,tehnolog u kontroli kvaliteta)
- Institucije za kontrolu kvaliteta hrane i pića (strucni saradnik)
- Obrazovne i zdravstvene ustanove (voditelj prakticne nastave, strucni saradnik)
- Naučno-istraživački instituti (strucni saradnik)
- Organi uprave (sanitarni inspektor, strucni saradnik)
- Sektor ugostiteljstva (tehnolog u kontroli kvaliteta i higijenske ispravnosti)
- Nevladine organizacije (strucni saradnik)
3.2 Nastavak obrazovanja / prohodnost (Further education)
- Nastavak obrazovanja na narednom ciklusu studija prehrambene tehnologije i srodnim studijima
- Mogucnost profesionalnog napredovanje (usavrsavanja)
3.3 Druge potrebe (Other needs)
4. OSIGURANJE KVALITETE (QUALITY ASSURANCE)
4.1 Članovi ekspertne grupe (Expert Group Members)
- sc. Zemira Delalić, red.prof., Univerzitet u Bihaću
- sc. Suzana Jahić, docent, Univerzitet u Bihaću
- sc. Delić Duška, docent, Univerzitet u Banjoj Luci
- sc. Vučić Goran, viši asistent, Univerzitet u Banjoj Luci
- sc. Elvis Ahmetović, vanr. prof., Univerzitet u Tuzli
- sc. Milica Vilušić, vanr. prof., Univerzitet u Tuzli
- sc. Milenko Blesić, vanr. prof., Univerzitet Sarajevo
- sc. Hamid Čustović, red. prof., Univerzitet Sarajevo
- sc. Đikić Mirha, vanr. prof., Univerzitet Sarajevo
- sc. Salih Tandir, vanr. prof., Univerzitet Zenica
- sc. Hajrudin Skender, vanr. prof., Univerzitet Zenica
- sc. Hanadija Omanović, vanr. prof., Univerzitet Džemal Bijedić Mostar
- sc. Semira Sefo, docent, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar
- sc. Višnja Vasilj, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru
- Saima Sajković-Kaljanac, tehnolog kvaliteta, Atlantic grupa/Argeta d.o.o.
- Behisa Selimović, tehnolog kvaliteta, Atlantic grupa/Argeta d.o.o.
- Dino Bačvić, rukovoditelj proizvodnje, Atlantic grupa/Argeta d.o.o.
- Željka Ćosić, sekretar udruženja, Udruženje poljoprivrednika RS
- Slavko Inić, predsjednik, Savez za ruralni razvoj BiH
- Božana Vranješ, viši stručni saradnik, MPSV RS
- Brankica Tomas, viši stručni saradnik, MPSV RS
- Edin Ibrahimpašić, direktor i vlasnik, Pivovara Bihac
- Alija Šehović, šef sektora za kvalitet, Menprom d.o.o. Tuzla
* Ishodi učenje predstavljeni u ovom dokumentu su bazirani na preporukama od strane International Union of Food Science and Technology (IUFoST) za studijski program prehrambene tehnologije
4.2 Predlagatelji standarda kvalifikacije i datum (Proponent of the qualifications standard and the date)
4.3 Nadležna ustanova i link na mišljenje sektorskog vijeća (The competent institution(s) and the link to the Sector Council expert opinion)
- xxx
4.4 Datum upisa na web-portal (The date of entry into the web-portal)
4.5 Rok do kojeg SK treba preispitati (The deadline by which the OS should be reviewed)