Ispitivanje i ocjenjivanje dostignutosti ishoda učenja vrši se formativno i/ili sumativno i pokriva sve navedene ishode učenja pod 2.1., te uključuje završni praktični rad
Ispitivanje i ocjenjivanje provodi isključivo VET ustanova (škola, centar za obrazovanje odraslih, ispitni centar) registrirana od strane nadležne obrazovne vlasti, koja ima razvijen sistem osiguranja kvaliteta
Ispitivanje i ocjenjivanje se obavlja u adekvatnom prostoru i na opremi koja se koristi u praksi u okviru zanimanja pekar
Ispitivači i ocjenjivači imaju odgovarajuće kvalifikacije nastavnika, a u domenu ispitivanja i ocjenjivanja praktičnog rada kvalifikacije stručnjaka iz prakse
2.3 Jedinice ishoda učenja i ECVET bodovi (Unit of learning outcomes and ECVET)
Općeobrazovni predmeti 60 ECVET Turistička geografija 4 ECVET Ekonomika preduzeća i privredna matematika 8 ECVET Usluživanje 8 ECVET Kuharstvo i poslastičarstvo 20 ECVET Poznavanje robe 4 ECVET Ishrana i higijena 4 ECVET Praktična nastava 72 ECVET
3. RELEVANTNOST KVALIFIKACIJE (RELEVANCE OF THE QUALIFICATION)
3.1 Potrebe tržište rada (Labour market needs)
Ova kvalifikacija je relevantna za zanimanje kuhar, opisano standardom zanimanja kuhar
3.2 Nastavak obrazovanja/ prohodnost (Further education/progression)
Nivo 5 – kuhar majstor
3.3 Druge potrebe (Other needs)
Kroz ovu kvalifikaciju se stječu i ključne kompetencije za cjeloživotno učenje
4. OSIGURANJE KVALITETE (QUALITY ASSURANCE)
4.1 Članovi ekspertne grupe (Expert group members)
Dalibor Krešić, direktor Hotela «Posjedon» Neum;
Branislav Timotić, direktor prodaje Hotela «Termag» Jahorina;
Senad Halilović, direktor Hotela «Hills» Sarajevo;
Denis Fazlić, prof. engleskog jezika i književnosti, stručni savjetnik za Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa u Sektoru za stručno obrazovanje i obuku, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH;