1.4 Međunarodna kvalifikacija (International classification)
751
1.5 NIVO POTREBNIH KVALIFIKACIJA (Level of required classification)
3
2. KLJUČNI POSLOVI TE POTREBNA ZNANJA, VJEŠTINE I KOMPETENCIJE (KEY TASKS AND REQUIRED KNOWLEDGE, SKILLS AND COMPETENCE)
2.1 OPIS ZANIMANJA (description of the occupation)
Prehrambeni prerađivač obavlja poslove u preradi voća i povrća, pivarstva, vinarstva i proizvodnje jakih alkoholnih pića te drugih proizvodnji u prehrambenoj industriji.
2.2 Grupa poslova / ključni poslovi / aktivnosti (Group of tasks / key tasks / activities)
2.3. Potrebna znanja, vještine i kompetencije (Required knowledge, skills and competence)
Priprema i organizacija rada
Učestvuje u prijemu, skladištenju i pripremi sirovina i repromaterijala
Organizuje svoj rad i rad manje grupe
Pregleda uputstva za rad i tehnološku dokumentaciju (radni nalog, laboratorijske izvještaje, tehničko- tehnološka uputstva prema vrsti proizvoda, vrijeme početka po fazama, vrstu tehnološkog postupka)
Pripremanje radnog mjesta
Obezbjeđuje ličnu higijenu i higijenu radnog prostora i radnog mjesta
Priprema radno mjesto i sredstva za rad (sirovine, mašine, pribor i alat, provjerava i podešava mikroklimatske uslove)
Znanja
Navodi vrste sirovina i repromaterijala
Identifikuje organoleptička svojstva sirovina
Pojašnjava pojam i vrste zrelosti sirovine
Nabroji osnovne mikrobiološke procese
Opisuje potrebne uslove za skladištenje sirovina
Razlikuje procese pripreme sirovina
Pojašnjava značenje propisa i standarda
Vještine
Učestvuje u preuzimanju sirovina i repromaterijala od dobavljača
Vrši uzorkovanje i odabir sirovina na osnovu organoleptičkih svojstava
Procjenjuje stepen zrelosti sirovina
Podešava temperaturu, vlažnost i svjetlost u skladištu
Priprema sirovine prema vrstama proizvoda
Uočava kvarenje sirovina
Uvažava propise i standarde kod rada sa materijalima
Rukuje mjernim instrumentima
Kompetencije
Demonstrira samostalnost i odgovornost u radu
Pokazuje sposobnost komunikacije
Pokazuje spremnost za timski rad
Prati sva dostignuća u prehrambenoj industriji (primjena standarda o hrani)
Operativni poslovi
Obavlja proces proizvodnje različitih poluproizvoda i proizvoda
Proizvodi različite proizvode biljnog porijekla
Provodi organoleptičku kontrolu kvaliteta
Učestvuje u pakovanju i skladištenju poluproizvoda i proizvoda
Znanja
Opisuje mašinske materijale i elemente
Razlikuje načine obrade sirovina
Identifikuje osobine poluproizvoda i proizvoda
Opisuje osnovne procese proizvodnje različitih proizvoda
Opisuje vrstu, građu i značaj mikroorganizama
Opisuje značenje mikrobioloških procesa u prehrani
Opisuje standarde (ISO, HACCAP, HALAL,…) za proizvodnju različitih poluproizvoda i proizvoda
Opisuje postupak uzorkovanja sirovina (poluproizvoda), repromaterijala, proizvoda u toku proizvodnje i gotovog proizvoda za analizu
Navodi organoleptičke osobine sirovina i repromaterijala i gotovog proizvoda
Objašnjava posljedice mikrobioloških procesa na kvalitet proizvoda
Razlikuje parametre za skladištenje proizvoda i poluproizvoda
Razlikuje vrste ambalažnog materijala i ambalaže
Razlikuje načine pakovanja
Imenuje transportna sredstva
Opisuje standarde u vezi pakovanja i skladištenja
Vještine
Koristi različit pribor i opremu za obradu sirovina
Opslužuje mašine i uređaje za proizvodnju
Učestvuje u stvaranju uslova za pokretanje tehnoloških linija proizvodnje
Koristi različite načine konzervisanja
Uočava kvarenje poluproizvoda i proizvoda
Obavlja radne zadatke u skladu sa standardima (ISO, HACCAP, HALAL,…) proizvodnje različitih poluproizvoda i proizvoda
Izvodi uzorkovanje
Izvodi organoleptički pregled sirovine (poluproizvoda), repromaterijala, proizvoda u toku proizvodnje i gotovog proizvoda
Uočava kvarenje poluproizvoda ili proizvoda
Racionalno koristi skladišni prostor po površini i visini
Podešava parametre skladištenja
Opslužuje mašine za punjenje i pakovanje
Pakuje poluproizvode i gotove proizvode
Koristi pogodnu vrstu ambalaže
Transportuje u procesu proizvodnje i skladištenja
Vješto manipuliše mašinama u skladištu
Primjenjuje standarde prema uputstvima u vezi pakovanja i skladištenja
Kompetencije
Pokazuje spremnost pri rukovanju različitim priborom, opremom, mašinama i uređajima
Komunicira vješto
Pokazuje spremnost za rad u timu
Pokazuje ekonomičnost u radu
Prati sva dostignuća u prehrambenoj industriji (primjena standarda o hrani)
Pokazuje spremnost za rješavanje problema na licu mjesta
Ispoljava samostalnost u radu
Preuzima odgovornost za lični rad
Sposoban je za rješavanje problema na licu mjesta
Ispoljava odgovornost i spretnost u radu
Komunikacija, komercijalni i administrativni poslovi
Komunikacija sa nadređenim, saradnicima i klijentima (mušterijama, strankama)
Komunicira sa nadređenim
Komunicira sa saradnicima
Komunicira sa klijentima
Nabavka sirovina
Učestvuje u nabavci sirovina
Popunjavanje radne dokumentacije
Popunjava izvještaje o skladištenju i proizvodnji
Znanja:
Opisuje pravila poslovne komunikacije
Opiše vrste i strukturu troškova
Opisuje marketing i tržište
Razlikuje osnovna i obrtna sredstva
Vještine:
Komunicira u pisanom i usmenom obliku
Koristi informacionu tehnologiju u komunikaciji
Vlada osnovama komunikacije na stranom jeziku
Kompetencije:
Sklonost inicijativi
Pozitivan stav prema promjenama i inovacijama
Osiguravanje kvalitete, mjere zaštite na radu, očuvanje zdravlja i okoline
Održava ličnu higijenu, higijenu opreme i radnog prostora
Primjenjuje mjere zaštite na radu i zaštite okoline
Znanja:
Pojašnjava važnost lične i opće higijene
Razlikuje sredstva za ličnu higijenu, higijenu opreme i radnog prostora
Opiše standarde iz područja higijene
Nabroji mjere i objasni značaj zaštite na radu
Prati propise i zakone o sigurnosti i o zaštiti okoline
Vještine:
Koristi pravilno sredstva za ličnu higijenu i sredstva za dezinfekciju
Upotrebljava pravilno sredstva za ličnu zaštitu (rukavice, mantil, dezobarijere…)
Održava higijenu opreme i radnog prostora uz pravilno korištenje sredstava
Primjenjuje standarde iz područja higijene
Primjenjuje propoise o sigurnosti na radu
Primjenjuje uputstva o bezbjednom radu na mašinama
Koristi lična zaštitna sredstva (kako je to određeno važećim propisima)
Preduzima mjere u slučaju nesreće i učestvuje u pružanju prve pomoći
Odlaže pravilno otpad
Kompetencije:
Pokazuje samosvjesnost pri održavanju lične higijene i higijene pogona
Prati sva dostignuća u prehrambenoj industriji (primjena standarda o hrani)
Demonstrira svjest o potrebi sigurnosti i odgovornosti
Ispoljava samostalnost u radu
Pokazuje odgovornost u provođenju mjera zaštite na radu i zaštite okoline
Pokazuje spremnost za vlastito usavršavanje
2.4 Poželjni stavovi koje se odnose na zanimanje (Desirable attitudes related to the occupation)
3. RELEVANTNOST ZANIMANJA (RELEVANCE OF THE OCCUPATION)
3.1 Potrebe na tržištu rada (Needs at the labour market)
Postoje značajne potrebe na tržištu rada
4. OSIGURANJE KVALITETE (QUALITY ASSURANCE)
4.1 Članovi ekspertne grupe (Expert group members)
Suad Alić – Direktor – JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane i uslužnih djelatnosti Sarajevo
Dušan Sarajlić – APOSO
Mirjana Lolić – JU Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor
Suzana Mršić – JU Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor
Adalbert Vonsović – JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko
Eldad Mrkaljević – JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko
Gordana Vuković – JU Centar srednjih škola Trebinje
Milka Kantar – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske
Edin Strukan – Pedagoški zavod USK
4.2 Predlagatelji (Proponents)
Nadležne obrazovne vlasti
4.3 Web-stranica na kojoj je odluka o usvajanju standarda zanimanja objavljena
(Web-page of the decision on adoption of the occupational standard)
www
4.4 Rok do kojeg standard zanimanja treba evaluirati (The deadline by which the OS should be reviewed)
5 godina
5. DODATNE INFORMACIJE (ADDITIONAL INFORMATION)
5.1 Specifična zakonska regulativa za zanimanje (Specific regulations for the occupation)
5.2 Rizici i radni uvjeti (Risks and working conditions)